Antirefleks sloj Antirefleks sloj

Antirefleks sloj

Antirefleks sloj eliminiše neželjeni efekat refleksije sa površine stakla, omogućava kvalitetniju sliku i smanjuje zamor očiju pri dugotrajnom radu.

Antirefleks sloj

Antireflex sloj je razvijen da bi se eliminisao neželjen efekat refleksije sa površine stakala, poboljšava vaš vid kroz stakla kao i izgled vaših naočara.

AR sloj ima mogućnost da eliminiše refleksiju svetlosti sa prednje i zadnje površine stakla.

AR sloj je posebno pogodan kada se koristi kod stakala visokog indeksa prelamanja, koja reflektuju više svetlosti. Generalno što je veći indeks prelamanja, više svetla će biti reflektovano sa površine stakla. Na primer, stakla indeksa 1.523 reflektuju 8 % svetlosti, tako da samo 92% svetla ulazi u oko korisnika. Visoko indeksna stakla mogu da reflektuju do 50 posto svetlosti u odnosu na obična stakla, te kod stakala indexa 1.9 procenat refleksije se penje do 18%. Ovo posebno može biti neugodno u uslovima smanjene svetlosti, kao što je vožnja noću.

Eliminišući refleksiju, AR sloj takođe čini vaše stakla na naočarima skoro nevidljivim, tako da ljudi mogu da vide vaše oči i izraz lica mnogo jasnije. Vizuelna korist od stakala sa AR slojem uključuje oštriji vid sa manje odsjaja (bljeska) kad vozite noću i veće udobnosti kod dužeg korišćenja kompjutera (u odnosu na nošenje naočara bez AR sloja).

AR sloj je dobra ideja i za sunčane naočare, jer eliminiše bljesak od sunčeve svetlosti.

Mnogi AR slojevi sadrže i „hidrofobik“ sloj koji sprečava da se kapljice vode zadržavaju na staklu. Neki AR slojevi takođe imaju“oleofobik“ sloj koji štiti od masnoće kože i zadržavanja čestica bilo kakvog porekla na površini stakla što čini da se mrlje sa stakala lakše čiste. Antistatička svojstva sloja će sprečiti lepljenje čestica prašine koje mogu dovesti do nepravilnog prelamanja i blještanja svetlosti. Što manje čišćenja podrazumeva i manji rizik od ogrebotina.

Neka stakla za naočare imaju fabrički nanesen AR sloj, dok na drugim staklima pogotovu progresivima AR sloj se nanosi tek nakon izdatog lekarskog recepta za naočare.

Kako se nanosi AR sloj

Aplikovanje AR sloja na stakla je visoko tehnološki proces.

Prvi proces u apliciranju AR sloja je pažljivo čišćenje stakala i pregledanje da li ima vidljivih i mikroskopskih defekta na površini. Čak i najmanja mrlja na staklu u toku nanošenja može da napravi neispravan AR sloj.

Tipična proizvodna traka sadrži više pranja i ispiranja, uključujući ultrazvučno čišćenje da se očisti svaki trag nečistoće. Ovo prati sušenje vazduhom i grejanje površine stakla u specijalnim pećnicama.

Stakla se onda stavljaju u specijalne metalne stalke (okvire) sa oprugom tako da stakla stoje sigurno, ali da je spoljna površina slobodna za nanošenje sloja. Metalni stalci (okviri) se onda stavljaju u komore za nanošenje sloja. Vrata komore su zapečaćena i vazduh je izbačen da bi se napravio vakum.

Dok se metalni stalci rotiraju u komori, izvor energije u mašini fokusira snop elektrona na retortu koja sadrži niz metalnih oksida u posebnim pregradama.

Dok su pod zracima ovog elektronskog pištolja, oksidi se pretvaraju u paru koja ispunjava komoru i zalepi se za staklo na specifičan način koji stvara specifičan AR sloj.

U zavisnosti od formule AR sloja većina stakala ima bledu i neprimetnu boju, obično zelenu ili plavu.

AR sloj je neverovatno tanak.

Način održavanja naočara sa AR slojem

Kada čistite AR stakla koristite samo proizvode koje vam je optičar preporučio. Tečnosti za čišćenje koja su previše agresivna mogu da oštete AR sloj.

Takođe ne pokušavajte da očistite stakla, a da ih prethodno ne pokvasite. Korišćenjem suve krpe na suvo staklo može da napravi ogrebotine.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/
Više u ovoj kategoriji: Asferična sočiva »

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
  1. Tagovi
  2. Popularno
  3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20447

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20321

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19866

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17843

Pinguecula i pterygium

Hits:16988

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15754

Prijava ili Registracija