Sočiva visokog indeksa Sočiva visokog indeksa

Sočiva visokog indeksa

Ako želite tanja, lakša, udobna i atraktivna sočiva izabraćete sočiva u što većem indexu.
Posebno se preporučuju osobama koje imaju velike dioptrije, dalekovide su ili sa asigmatizmom.

Sočiva visokog indeksa-tanka i lagana

Većina osoba koja nosi naočare zbog kratkovidosti, ima sočiva koja su tanka u sredini i deblja pri ivici. Što je dioprtija veća, debljina sočiva se povećava.

Današnja moda forsira deblje ramove napravljene od plastike ili metala. Popularni su i ramovi "bez rama", to znači da su ivice sočiva potpuno vidljive. U svakom slučaju i deblji ramovi nisu u stanju da sakriju debljinu ivice sočiva tako da umanjuju lepotu vaših naočara.

Razlika između standardnih i sočiva sa velikim index-om

Sočiva ispravljaju refraktivne greške lomljenjem svetlosti u pravi ugao vaše rožnjače. Pregledom oftalmologa i određivanjem dioptrije- ugla obezbeđuje se dobar vid.

Refrakcione greške, i sočiva koja su vam potrebna mere se u jedinicama koje se nazivaju dioptrija (D). Ako ste kratkovidi, vaša dioptrija počinje sa prefiksom (-).

Ako ste dalekovidi, dioptrija počinje sa prefiksom (+), sočivo je deblje u sredini a tanje na ivicama.

Obična ili plastična sočiva u velikim dioptrijama za kratkovidost ili dalekovidost mogu biti prilično debela i teška. Hemičari su stvorili "high-index" sočiva od plastičnih materijala koja bolje prelamaju ugao svetlosti.

To znači da se sa utroškom manje materijala može napraviti sočivo koje će ispraviti istu dioptriju kao i standardno obično sočivo ili plastično sočivo.

Prednost sočiva visokog index-a

  • Tanja su - Veća sposobnost prelamanja svetlosti, sočiva za kratkovide imaju tanje ivice od standardnih materijala.
  • Lakša su - Tanje ivice zahtevaju manje materijala, koji smanjuje ukupnu težinu sočiva. Samim tim, mnogo su prijatnjija za nošenje.

Sočiva velikog indexa koja su od mineralnog stakla isto imaju tanje ivice, ali su teža od standardnog. Tako da nema efekta u težini kao sa plastičnim sočivima.

Još više se postiže na težini kod sočiva za dalekovide jer su standardna sočiva veoma teška. Većina sočiva sa velikim indeksom imaju Asferični dizajn, što daje još tanji i lepši izgled, a i smanjuje efekat uvećanog oka.

Izbor sočiva visokog index-a

Postoji šitok spektar tankih i laganih sočiva visokog indexa. Prelamanje svetlosti određuje njihov index. Ovaj index je odnos brzine svetlosti kroz vazduh i brzine kojom prolazi kroz sočivo.

Što je veće prelamanje to je brzina svetlosti kroz sočivo manja. Sve što je prelamanje veće i index sočiva je veći.

Ukratko: što je veći indeks prelamanja, sočivo je tanje.

Standardna plastična sočiva imaju index prelamanja 1.50, staklo 1.52. Svi ostali indexi koji su veći od ovih, spadaju pod visokim index-om.

Plastična sočiva su dostupna u spektru index-a prelamanja, raspona od 1.53 do 1.74 ili većem. Sočiva sa index-om prelamanja 1.70 i većim, kao na primer 1.90 su najmanje 50% tanja od standardnih.

Index sočiva određuje i cenu. Što je indeks veći, skuplje je sočivo...

Optičar će vas najbolje posavetovati o odabiru index-a sočiva.

Danas su skoro sve vrste (monofokali, bifokali, progresivi, fotohromic...) dostupne u velikim idex-ima.

AR-Antireflex sloj: Savršena kombinacija na sočivima visokog index-a

Svi materijali od kojih se izrađuju sočiva ne dozvoljavaju nekim zracima prolaz. Ovi zraci se reflektuju sa površine sočiva i prave odsjaj koji smeta i smanjuje jasnoću vida noću.

Standardna sočiva od stakla ili plastike reflektuju oko 8% svetlosti. Visokim index-om sočiva refleksija ide do 50% u odnosu na standardna sočiva.

Zato za bolji vid i manju refleksiju, nanosi se AR sloj. Anti-refleks sloj propušta 99.5% svetlosti i optimalno je za oko.

Istraživanja su pokazala da sočiva sa AR-slojem obezbeđuju oštriji noćni vid sa manje odsjaja- što je veoma velika prednost za noćnu vožnju.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/
Više u ovoj kategoriji: « Progresivna Sočiva - Stakla

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
  1. Tagovi
  2. Popularno
  3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20651

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20511

Dupli vid (Diplopija)

Hits:20074

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17981

Pinguecula i pterygium

Hits:17140

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15907

Prijava ili Registracija