Ishrana za zdrave oči Ishrana za zdrave oči

Kako dijeta i ishrana utiču na starenje oka

Age-bolesti očiju poput makularne degeneracije i katarakte najčešće izazvaju oštećenje vida i slepila kod starijih osoba. Međutim, promena načina života, uključujući i dobru ishranu, mogu da pomognu da se odlože ili spreče neki problemi sa očima.

Zaštita očiju i redovni pregled

Pored usvajanja zdrave hrane, možete da zaštitite svoje oči, izbegavajući intenzivno ultraljubičasto (UV) svetlo, odvikavanjem od pušenja i redovnim pregledima koji mogu pomoći u ranom otkrivanju hroničnih bolesti koje doprinose očnim problemima. Dijabetes, na primer, povećava rizik za senilne bolesti oka i može izazvati dijabetesne retinopatije.

Kako starite redovni pregledi očiju, takođe, su od suštinskog značaja za održavanje zdravlja očiju. Ako se problemi sa očima i hronične bolesti otkriju rano, odgovarajući tretman može sprečiti trajni gubitak vida.

Dijeta, antioksidansi i zdrave oči

Izbor ishrane koji ste napravili je izuzetno važan deo svakodnevnog životnog stila. Hrana koju jedete i dodaci ishrani veoma utiču na vaše opšte zdravlje, kao i zdravlje vaših očiju.

Za optimalno zdravlje očiju, jedite što više šarenog voća i povrća.

Ishrana bogata zasićenim mastima i šećerom mogu povećati rizik od bolesti oka. S druge strane, zdrave namirnice kao što su voće i zeleniš mogu da spreči neke bolesti oka i drugih zdravstvenih problema.

Kardiovaskularne bolesti, dijabetes i katarakte oka, uključujući i senilne makularne degeneracije se ređe pojavljuju kod ljudi koji jedu ishranu bogatu vitaminima, mineralima, proteinima, zdravim omega-3 masnih kiselina i luteina.

Vitamin A, od vitalnog značaja za zdrav vid, nalazi se u narandžastom i žutom povrću kao što su šargarepa i skvoš. Voćem i povrćem takođe obezbediti vitamin C, on je još jedan moćan antioksidans.

Ostale smernice u ishrani za zdravlje očiju

Za zdraviju viziju života pokušajte da pratite ove smernice:

 • Jedite integralne žitarice. Šećer i rafinisani beli prah koji se nalaze u hlebu i žitaricama može da poveća rizik od senilne bolesti oka. Izaberite umesto hleba, hleb od celog zrna žitarica koji ima puno vlakana, koji ne usporava varenje i apsorpciju šećera i skroba. Vlakna takođe drže osećaj sitosti, što omogućava da unosimo manju količinu kalorija.
  Stručnjaci ukazuju da najmanje polovina vaših dnevnih žitarica i zrnaste hrane treba biti 100 odsto integralnih žitarica.
 • Proverite da li jedete zdrave masti. Omega-3 esencijalne masne kiseline koje se nalaze u ribi, ulju semena lana, orahu i ulju repice pomoći će da se spreči pojava suvih očiju, a možda i katarakte. Jedite ribe ili plodove mora dva puta nedeljno, ili laneno ulje svaki dan. Koristite ulje repice za kuvanje i orahe za grickanje.
 • Izaberite dobre izvore proteina. Imajte na umu da sadržaj masti i metoda kuvanja je ono što čini proteine zdravim ili nezdravim. Takođe, izbegavajte zasićene masti iz crvenog mesa i mlečnih proizvoda koji mogu da povećaju rizik od makularne degeneracije. Izaberite posno meso, ribu, orahe, mahunarke i jaja za svoje proteine. Većina mesa i morskih plodova, takođe su odličan izvor cinka. Jaja su dobar izvor luteina.
 • Izbegavajte natrijum. Visok unos natrijuma može povećati rizik od formiranja katarakte. Koristite manje soli, i proverite količinu natrijuma na etiketama konzervi i upakovane hrane. Konzumirajte ispod 2.000 mg natrijuma dnevno. Odaberite svežu hranu kad god je moguće.
 • Dovoljna hidriranost. U zdravu ishranu se podrazumevaju mlečni proizvodi sa malo masti kao što su obrano mleko ili sa 1 odsto kalcijuma, zdravija pića kao što su sokovi od 100 odsto povrća, voda i biljni čajevi. Pravilna hidratacija takođe može smanjiti iritaciju od suvih očiju.

Vitamini i dodaci za oči i vid

Kada je vaša ishrana pod kontrolom, možete učiniti više da zaštite svoj vid uzimanjem vitamina i dodataka. Mnoge studije su pokazale da dodaci ishrani mogu sprečiti neke senilne bolesti oka.

Istraživanja sa Blue Mountains Eie Studija su pokazala da dnevno unošenje multivitamina i B vitaminskih preparata, posebno folne kiseline i vitamina B12, smanjuje rizik od katarakte. Rezultati su takođe pokazali da uzimanje omega-3 masne kiseline dnevno smanjuje rizik od katarakte. Da biste dodali ekstra hranljive materije u ishrani za optimalno zdravlje očiju, razmislite o uzimanju sledećih dodatka ishrani:

 • dnevna doza multivitamina
 • 500 miligrama vitamina C
 • 400 internacionalnih jedinica (IU) vitamina E
 • 15 miligrama beta karotena
 • 80 miligrama cinka
 • 2 miligrama bakra
 • B kompleks dodatak sa 400 mikrograma folne kiseline
 • 2500 mg omega-3 masnih kiselina

Uzimanje dodataka i vitamina za oči i vid generalno je veoma bezbedno. Ako ste alergični na neke lekove, ako ste trudni ili dojite bebu, ili želite da povećate doze od preporučenih, da bi bili sigurni savetujte se sa svojim lekarom.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
 1. Tagovi
 2. Popularno
 3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20531

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20386

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19963

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17906

Pinguecula i pterygium

Hits:17073

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15835

Prijava ili Registracija