Acanthamoeba keratitis Acanthamoeba keratitis

Acanthamoeba keratitis

Loša higijena sočiva često izaziva ovu retku ali ozbiljnu očnu infekciju.

Acanthamoeba keratitis

Šta oni koji nose kontaktna sočiva treba da znaju

Očne infekcije koje izazivaju Acanthamoeba kod osoba koje nose kontaktna sočiva su retke, ali ozbiljne, i one često počinju zbog nepravilnog rukovanja i loše higijene sočiva.

Da bi izbegli Acanthamoeba keratitis, osobe koje nose kontaktna sočiva bi trebalo veoma pažljivo da slede uputstva za nošenje i čišćenje kako proizvođača tako i očnih lekara. Pravilna nega kontaktnih sočiva u velikoj meri smanjuje rizik od svih infekcija oka vezanih za kontaktna sočiva, uključujući i one koje izaziva Acanthamoeba. Prevencija je uvek najbolji pristup, jer Acanthamoeba keratitis može biti izuzetno teško za lečenje; u stvari, ponekad ove infekcije zahtevaju transplantaciju rožnjače, što je ozbiljna hirurška procedura.

Šta su Acanthamoeba?

Acanthamoeba su amebe (male, jednoćelijske životinje) koje se prirodno javljaju i obično se nalaze u izvorima vode, kao što su česme, bunari, kade i kanalizacija.

Ako ovi sićušni paraziti zaraze oko, nastaje Acanthamoeba keratitis. Bolest je prvi put dijagnostikovana 1973, sa oko 90 odsto slučajeva koji nose kontaktna sočiva.

Šta uzrokuje Acanthamoeba keratitis?

Slika: SAD Centri za kontrolu bolesti i dr Džordž HiliFaktori i aktivnosti koje povećavaju rizik od Acanthamoeba keratitis uključuju korišćenje kontaminirane vode iz česme ili bunarske vode za kontaktna sočiva, upotrebom rastvora napravljenih kod kuće za odlaganje i čišćenje kontaktnih sočiva, nošenje kontaktnih sočiva u kadi i na plivanju ili tuširanje sa sočivima.

Osobe koje nose kontaktna sočiva treba da održavaju dobru higijenu da bi se sprečila infekcija oka koju izaziva Acanthamoeba, ameba koja je ovde prikazana uvećana.

Acanthamoeba mogu lako biti ubijene, posebno kada se trljanjem skinu sa sočiva tokom čišćenja. Na kraju, dobra higijena kontaktnih sočiva je najbolji način da se spreči Acanthamoeba keratitis.

Kako da znate da li imate Acanthamoeba keratitis?

Simptomi Acanthamoeba keratitisa uključuju crvenilo i bol u očima nakon uklanjanja kontaktnih sočiva, kao i suzenje, osetljivost na svetlost, zamagljen vid i osećaj da je nešto u vašem oku.

Beli 'prsten' koji pokriva iris i crvenilo beonjačeUznapredovali Acanthamoeba keratitis može prouzrokovati beo "prsten" koji pokriva iris, kao i crvenilo beonjače. (Takođe pročitajte o konjuktivitisu, što je drugi uzrok crvenila oka.)

Sa ovim tipovima simptoma, trebalo bi uvek da se obratite očnom lekaru. Ali, imajte na umu da je Acanthamoeba keratitis često problem za vašeg očnog lekara da dijagnostifikuje na prvi pogled, jer su njegovi simptomi slični simptomima konjuktivitisa i drugih infekcija oka.

Dijagnoza keratitisa se često javlja kada se utvrdi da je bolest otporna na antibiotike koji se koriste za druge infekcije. Prstenasta ulceracija tkiva vaše rožnjače se takođe može javiti.

Nažalost, ako se ne leči odmah, Acanthamoeba keratitis može da dovede do trajnog gubitka vida ili zahteva transplantaciju rožnjače da bi se oporavio izgubljen vid.

Kako možete smanjiti rizik od dobijanja Acanthamoeba keratitisa?

Postoji nekoliko jednostavnih načina da se znatno smanje šanse za dobijanje ove bolesti koja može da ugrozi vid - i, zapravo, bilo koje vrste infekcija vezanih za kontaktna sočiva:

  • Sledite preporuke vašeg očnog lekara u vezi nege vaših kontaktnih sočiva. Koristite samo proizvode koji vam preporuči oftalmolog.
  • Nikada ne koristite vodu iz česme za kontaktna sočiva. Nemojte plivati, tuširati se ili kupati se dok ih nosite. Ako odlučite da nosite sočiva dok plivate, nosite hermetičke naočare za plivanje i potom odložite sočiva odmah. Potopite sočiva u svež dezinfekcijski rastvor svake noći. Ne koristite soluciju ili fiziološki rastvor koja nije namenjen za dezinfekciju.
  • Uvek perite ruke pre rukovanja sa sočivima.
  • Osim ako nosite kontaktna sočiva za jednokratnu upotrebu koja se svakodnevno menjaju, uvek očistite sočiva odmah nakon uklanjanja, trljajući sočiva pod mlazom višenamenskog rastvora - čak i ako koristite rastvor "bez trljanja" - i odlažući ih u čistu kutiju ispunjenu svežim višenamenskim ili rastvorom za dezinfekciju.

Vodite računa o svojoj kutiji za sočiva

očistite i sterilišite svoje kutije za sočivaČistoća i pravilna nega su podjednako važni i za kutije za odlaganje kontaktnih sočiva.

Pored dobre higijene prilikom rukovanja kontaktnim sočivima, očistite i sterilišite svoje kutije za sočiva, da bi se izbegla kontaminacija Acanthamoebama. Mnogi očni lekari preporučuju da isperete svoju kutiju za kontakt sočiva toplom tekućom vodom i ostavite je da se osuši kada nije u upotrebi.

Drugi lekari, navodeći da Acanthamoebe mogu biti prisutne u vodi iz česme, kažu da treba da koristite samo dezinfekcioni rastvor za kontakt sočiva (ili višenamensku soluciju) za ispiranje i čišćenje kutije za kontakt sočiva. Pitajte svog očnog lekara za savet o ovoj važnoj stvari.

Kada puštate svoju kutiju za sočiva da se suši na vazduhu, istraživanje je pokazalo da postoji manji rizik od kontaminacije ako se kutija nalazi licem na dole na mestu niske vlažnosti (u vašoj spavaćoj sobi, a ne u kupatilu, na primer).

Kao dodatnu meru opreza, možda ćete želeti da razmotrite sterilizaciju svoje prazne kutije za kontakt sočiva jednom nedeljno tako što ćete je potopiti u ključalu vodu na nekoliko minuta.

Mnogi očni lekari takođe kažu da treba odbaciti i zameniti vašu kutiju za kontakt sočiva najmanje svaka tri meseca da bi se sprečila kontaminacija.

Opet, prevencija je vaša najbolja odbrana protiv Acanthamoeba keratitisa. Uvek vodite računa o dobroj higijeni tokom korišćenja i nege kontaktnih sočiva. A ako primetite neke neuobičajene očne simptome koje bi mogle da ukažu na infekciju, odmah se obratite očnom lekaru.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/
Više u ovoj kategoriji: « Čmičak Alergije »

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
  1. Tagovi
  2. Popularno
  3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20530

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20385

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19962

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17906

Pinguecula i pterygium

Hits:17073

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15835

Prijava ili Registracija