Čir rožnjače Čir rožnjače

Čir rožnjače

Čir rožnjače obično se javlja kao crvenilo, bol očiju, sa blagim do teškim pražnjenjem i smanjenjem vida.Lečenje može sprečiti ožiljke na vašem oku.

Čir rožnjače

Ovo stanje proizilazi iz lokalizovane infekcije rožnjače, slično kao apscesa.

Uzroci čira rožnjače

Većina slučajeva čira rožnjače nastaje zbog bakterijske infekcije koja napada rožnjaču - često nakon povrede oka, trauma ili drugih oštećenja.

Nosioci kontakt sočiva posebno su osetljivi na iritacije oka koje mogu dovesti do čira rožnjače. Kontakt sočivo može da dodiruje površinu oka, stvarajući malo oštećenje epitela koje može omogućiti bakterijama da prodru u oko.

Ako nosite kontakt sočiva, možete povećati svoje šanse za izbegavanje čira rožnjače primenom dobre higijene, kao što je pranje ruku pre rukovanja sočivima, i druge bezbednosne savete.

Osim bakterijske infekcije, drugi uzroci čireva rožnjače su gljivice i paraziti, kao što su:

  • Fusarium. Ove gljivice su povezane sa epidemijom gljivičnog keratitisa među onima koji nose kontaktna sočiva i koji su koristili određeni tip rastvora za kontakt sočiva. Sada povučene sa tržišta, ove solucije za sočiva prethodno nisu uspele da spreče ovu vrstu infekcije.
  • Acanthamoeba. Ovi uobičajeni paraziti mogu da uđu u oči i prouzrokuju Acanthamoeba keratitis, veoma ozbiljnu infekciju oka koja može dovesti do trajnog ožiljka na rožnjači i gubitka vida. Acanthamoeba mikroorganizmi se obično nalaze u vodi iz česme, bazenima, kadama i drugim izvorima vode.

Čir rožnjačeNosioci kontakt sočiva, koji ne uspevaju da skinu sočiva pre plivanja značajno povećavaju rizik od čira rožnjače zbog Acanthamoeba keratitisa.

Drugi uzrok čira rožnjače je virusna infekcija herpes simpleks (očni herpes), što može oštetiti spoljašnjost a ponekad čak i dublje slojeve površine oka.

Ostali uzroci čireva rožnjače su veoma suve oči, očne alergije i široko rasprostranjene opšte infekcije. Poremećaji imunog sistema i inflamatorne bolesti, kao što je multipla skleroza i psorijaza, takođe mogu dovesti do čireva rožnjače.

Evaluacija i tretman čireva rožnjače

Vaš najvažniji korak ako sumnjate da imate čir rožnjače je neposredna poseta vašem očnom lekaru. Inače, netretirani čirevi rožnjače mogu dovesti do ozbiljnog gubitka vida, pa čak i gubitka oka.

Ako vaš lekar posumnja da su bakterije uzrok vašeg čira rožnjače, tretman obično uključuje često nanošenje površinskih antibiotika, sa ili bez početnih kultura.

Lokacija i veličina ulceracija će voditi očnog lekara u određivanju potreba za kulturama. Većina očnih lekara konsultuju pacijente sa čirevima rožnjače svakih jedan do tri dana, u zavisnosti od težine stanja.

Ako je ulceracija u centralnom delu rožnjače, stanje obično traje duže, a vid može biti trajno smanjen zbog ožiljaka. Nažalost, trajna oštećenja i gubitak vida mogu nastati i ako se problem identifikuje i tretira rano.

Ako ste doživeli traumu na oku, vaš lekar može da sumnja na ulceraciju zbog gljivičnog keratitisa, posebno kada je oko naišlo na organske materije, kao što su grančice. U većini slučajeva ove vrste čira rožnjače, oko je ugroženo već postojećim uslovima, kao što je imuni poremećaj.

Vaš lekar će postaviti dijagnozu gljivičnog keratitisa samo sa mikroskopskom procenom posebno obojenih uzoraka ili kultura. On ili ona će upravljati anti-gljivičnim agentima, ponekad i površinskim i oralnim, u zavisnosti od težine ulceracije. Prognoza za dobar vid zavisi od stepena infekcije.

Čak i ako se rano otkrije i pravilno tretira, neki slučajevi rožnjače čireva će zahtevati transplantaciju rožnjače (prodiruća keratoplastija)

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/
Više u ovoj kategoriji: « Slepilo za boje Ablacija mrežnjače »

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
  1. Tagovi
  2. Popularno
  3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20530

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20385

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19962

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17906

Pinguecula i pterygium

Hits:17072

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15835

Prijava ili Registracija