Očni herpes

Očni herpes je virusna infekcija koja se vraća i može dovesti do ozbiljnog gubitaka vida.

Očni herpes

Izazvan virusom herpeks simpleks tip 1 očni herpes je uobičajena, ponavljajuća virusna infekcija koja utiče na oči. Ovaj tip virusa može da izazove upalu i ožiljak na rožnjači koji se ponekad naziva i hladna rana na oku. Očni herpes se može preneti bliskim kontaktom sa osobom kod koje je virus aktivan.

Oblici očnog herpesa

U rasponu od jednostavne infekcije do stanja koja mogu izazvati slepilo , postoji nekoliko oblika očnog herpesa:

Herpes keratitis – je najčešći oblik očnog herpesa i to je virusna infekcija rožnjače. U ovom obliku generalno utiče samo na gornji sloj ili epitel rožnjače i obično prolazi bez ožiljaka.

Stromalni (Stromal) keratitis – nastaje kada infekcija  prodre dublje u slojeve rožnjače. To može dovesti do ožiljaka, gubitka vida, ponekad i slepila.

Iridociklitis(Iridocyclitis) – je ozbiljan oblik očnog herpesa gde iris i okolna uunutrašnja tkiva oka postaju upaljene, uzrokujući ozbiljnu osetljivost na svetlost, zamagljen vid, bol i crvene oči.

Kada se ova infekcija javlja na mrežnjači ili unutrašnjem zidu na zadnjem delu oka, naziva se herpes retinitis.

Simptomi i znaci očnog herpesa 

Različiti znaci i simptomi su povezani sa izbijanjem očnog herpesa. Može doći do upale rožnjače, što može izazvati iritaciju oka ili bol. Rožnjača može postati mutna, što dovodi do zamućenog vida.

Ostale karakteristike očnog herpesa uključuju:

  • Stalna infekcija oka
  • Oticanje oko očiju
  • Iritacija
  • Osećaj stranog tela
  • Crvenilo
  • Osetljivost na svetlost
  • Očna rana

Zbog ovih brojnih simptoma, vaš oftalmolog može predvideti početnu dijagnozu očnog herpesa u svojim ranim fazama.

Šta uzrokuje očni herpes?

Očni herpes se može preneti kontaktom sa osobom koja ima izbijanje ili putem samo kontakta i kontaminacije za vreme aktivne herpes infekcije, kao što je hladna rana na usnama.

Virus herpes simplex ulazi u organizam kroz nos ili usta i putuje kroz nerve, gde može biti neaktivan. Virus može ostati skriven godinama i možda se nikada neće probuditi. Tačan uzrok pojave je nepoznat ali stres faktori kao što su povišena temperatura, opekotine od sunca, hirurški zahvati se često povezuju sa pojavom.

Očni herpes koji se ne leči odmah ima 40-50% šanse da se povrati.Ne postoji tačan vremenski period za povratak očnog herpesa, to se može desiti nakon nnekoliko nedelja ili nekoliko godina od prvobitnog izbijanja. Iako se simptomi obično javlaju u jednom oku virus može da utiče i na  drugo,zdravo oko.

Tretman očnog herpesa

Tretman za očni herpes zavisi gde se u oku infekcija nalazi – na epitelu rožnjače, irisu, retini itd. Neki od tretmana očnog herpesa mogu pogoršati stanje i zato treba posmatrati od slučaja do slučaja. Ako je infekcija rožnjače samo površna, obično se može ublažiti korišćenjem antivirusnih kapi ili masti, ili uzimanjem antivirusnih lekova oralno.

Steroidne kapi mogu pomoći u smanjenju upale  i sprečiti ožiljke rožnjače kada infekcija prodre dublje u slojeve rožnjače. Steroidne kapi se uvek koriste u kombinaciji i/ili istovremeno sa antivirusnim kapima. Steroidne kapi smanjuju efikasnost imunog sistema oka. Osobe sa istorijom očnog herpesa bi trebalo da koriste steroidne kapi isključivo prepisane od očnog lekara.

Steroidne kapi mogu da izazovu ponavljanje očnog herpesa kod osetljivih pacijenata. Hirurgija je potrebna ako se javi ožiljak na rožnjači i lečenje steroidima ne pomaže. U slučajevima u kojima je ožiljak rožnjače trajan, transplatacija rožnjače može povratiti vid.

Studija Archives of Ophthalmology iz 2010-te otkrila je da lečenje ljudi  antivirusnim lekovima oralno kao preventivna mera znatno smanjuje mogućnost da se simptomi očnog herpesa vraćaju.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
  1. Tagovi
  2. Popularno
  3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20532

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20386

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19963

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17907

Pinguecula i pterygium

Hits:17073

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15835

Prijava ili Registracija