Sindrom suvog oka Sindrom suvog oka

Sindrom suvog oka

Sindrom suvog oka je hronični nedostatak dovoljnog podmazivanja i vlage na površini oka.

Sindrom suvog oka

Njegove posledice su u rasponu od suptilne ali konstantne iritacije oka da upale prednjih tkiva oka.

Keratoconjunctivitis sicca odnosi se na suvoću oka koja pogađa rožnjaču i konjuktive.Suve oči takođe su opisane medicinskim terminom keratitis sicca, što uglavnom znači smanjen kvalitet ili kvantitet suza. Keratoconjunctivitis sicca odnosi se na suvoću oka koja pogađa rožnjaču i konjuktive.

Simptomi sindroma suvog oka

Uporna suvoća, svrab i pečenje u vašim očima su simptomi suvih očiju. Ovi simptomi sami mogu da podstaknu vašeg očnog lekara da dijagnostifikuje sindrom suvog oka.

Ali ponekad vaš očni lekar može da izmeri količinu suza u vašim ocima. Tanka traka filter papira koja se stavlja pod donji kapak, nazvano Širmerov test, je jedan od načina da se izmeri proizvodnja suza.

Još jedan simptom suvih očiju je „osećaj stranog tela“, osećaj kao da je nešto u oku.

Takođe, može da izgleda čudno, ali sindrom suvog oka može izazvati suzenje očiju. To se dešava zato što suvoća na površini oka ponekad preterano stimuliše proizvodnju vodene komponente vaših suza kao zaštitni mehanizam.

Šta uzrokuje suve oči?

Suze kupaju oko, ispirajući prašinu i trunke i održavajući oko vlažnim. One takođe sadrže enzime koji neutrališu mikroorganizme koji kolonizuju oko. Suze su od suštinskog značaja za dobro zdravlje očiju.

Kod sindroma suvog oka, lakrimalna žlezda ili pridružene žlezde blizu oka ne proizvode dovoljno suza ili suze imaju hemijski sastav koji izaziva da ispare previše brzo.

Sindrom suvog oka ima nekoliko uzroka. Ona se javlja kao deo prirodnog procesa starenja, naročito tokom menopauze, kao sporedni efekat mnogih lekova, kao što su antihistaminici, antidepresivi, pojedinih lekova za krvni pritisak, lekova za Parkinsonovu bolest i pilula za kontrolu rađanja; ili zato što živite u suvoj, prašnjavoj ili vetrovitoj klimi.

Ako vaš dom ili kancelarija ima klimu ili suvi sistem grejanja, to takođe može isušiti vaše oči. Drugi uzrok je nedovoljno treptanje, kao kada zurite u ekran računara ceo dan.

Suve oči takođe mogu da budu simptom sistemskih bolesti kao što su lupus, reumatoidni artritis, vizuelna rozacea ili Sjogrenov sindrom (trijada suvih očiju, suvih usta i reumatoidni artritis ili lupus).

Dugoročno nošenje kontakt sočiva je još jedan uzrok; zapravo, suve oči su najčešća pritužba među osobama koje nose kontaktna sočiva.

Nedavna istraživanja pokazuju da nošenje kontakt sočiva i suve oči predstavlja začarani krug. Sindrom suvog oka čini da se kontaktna sočiva osećaju neprijatno a isparavanje vlage iz kontaktnih sočiva pogoršava simptome suvih očiju.

Nepotpuno zatvaranje očnih kapaka, bolesti očnih kapaka i nedostaci žlezda koje proizvode suze su ostali uzroci.

Suze se sastoje od tri sloja:

  • spoljašnji, masni lipidni sloj;
  • srednji, vodenasti, lakrimalni sloj;
  • i unutrašnji, sluzokožni sloj.

Svaki sloj se proizvodi od različitih žlezda u blizini oka. Lakrimalna žlezda koja se nalazi iznad spoljašnjeg ugla oka proizvodi lakrimalni sloj, na primer. Dakle, problem sa bilo kog od tih izvora može dovesti do suvih očiju.

Sindrom suvog oka je češći kod žena, verovatno zbog hormonalnih fluktuacija. Nedavna studija takođe pokazuje da se rizik od suvih očiju među muškarcima povećava sa godinama.

Nedavna istraživanja ukazuju da pušenje, takođe, može da poveća rizik od sindroma suvog oka.

Sa povećanom popularnosti estetske hirurgije očnih kapaka (blefaroplastika) za poboljšanje izgleda, žalbe na suve oči su sada povremeno povezane sa nepotpunim zatvaranjem kapaka posle takvog postupka.

Tretman suvih očiju

Sindrom suvog oka je stanje koje ne može biti potpuno izlečivo (u zavisnosti od uzroka). Ali prateća suvoća, svrab i peckanje mogu da se kontrolišu. Vaš očni specijalista može propisati veštačke suze, koje predstavljaju kapi za podmazivanje koje mogu da smire suv, škripav osećaj.

Ponekad ljudi koriste kapi koje se reklamiraju da "odstranjuju crvenilo" kako bi lečili svoje suve oči. Iako ove kapi mogu da smanje ili eliminišu privremeno crvenilo očiju, one ne mogu ili mogu biti malo efikasne u podmazivanju očiju, zavisno od formulacije.

Ne samo to, već vaše oči mogu razviti toleranciju na agente za izbeljivanje očiju (vazokonstriktore) u ovim kapima, što može da izazove još veće crvenilo tokom vremena. Kapi za uklanjanje crvenila mogu izazvati druge štetne efekte, pogotovo ako ih koristite previše često.

Ako nosite kontaktna sočiva, budite svesni da mnoge kapi, naročito veštačke suze, ne mogu da se koriste dok su vaša sočiva u vašim očima. Moraćete da ih uklonite pre korišćenja kapi i sačekate 15 minuta ili čak i duže (proverite etiketu) pre ponovnog stavljanja sočiva.

Ako je vaša suvoća oka blaga, onda vaše kapi za ovlaživanje sočiva mogu biti dovoljne da se oči osećaju bolje, ali efekat je obično samo privremen.

Proverite etiketu, ali je još bolje da proverite sa svojim oftalmologom, pre kupovine kapi bez recepta. Verovatno će vam uštedeti dosta novca, jer on ili ona će znati koje formule su efikasne i dugotrajne, a koje nisu, kao i koje će kapi delovati sa vašim kontaktnim sočivima.

Ako je problem okolinske prirode, nosite naočare za sunce kada ste napolju da se smanji izloženost suncu, vetru i prašini. Nedavna istraživanja ukazuju da hladne temperature mogu biti još jedan sredinski uzrok suvih očiju. Ako postane hladno i vetrovito tamo gde živite, pokušajte nositi naočare kada ste napolju tokom zime.

U zatvorenom prostoru, čistač vazduha može da filtrira prašinu i druge čestice iz vazduha, dok ovlaživač dodaje vlagu u vazduhu koji je previše suv zbog klimatizacije ili grejanja.

Privremeni ili trajni silikonski čepovi mogu biti uneti u lakrimalne (suzne) odvodne kanale u kapcima da se suze na oku ne isuše tako brzo. Zovu se lakrimalni čepovi ili punktalni čepovi, i oni mogu biti bezbolno ubačeni dok ste u ordinaciji očnog lekara i obično se ne osećaju kada se inseriraju.

Novi tip punktalnog čepa napravljen od akrila predstavlja štapić koji postaje meki gel kada je izložen telesnoj toploti nakon ubacivanja. On je projektovan tako da se formira i u skladu sa veličinom vašeg suznog drenažnog kanala. Prednosti ovog tipa čepova su da jedna veličina odgovara svima, pa je merenje nepotrebno, i ništa ne viri iz suznice što bi moglo da izazove iritaciju.

Još jedna nova vrsta punktalnog čepa je napravljena od hidrogela koji se širi u meki, savitljivi gel u suznom drenažnom kanalu. On nema kapu, i ako ga treba ukloniti, očni lekar ga može jednostavno isprati fiziološkim rastvorom.

Kod nekih ljudi, međutim, punktalni čepovi nisu dovoljno efikasni, pa njihovi suzni kanali treba da se hirurški zatvore (punktalna operacija). Lekari ponekad preporučuju posebne dodatke ishrani za suve oči. Studije su otkrile da suplementi koji sadrže omega-3 masne kiseline smanjuju simptome suvih očiju.

Dobri izvori omega-3 uključuju hladnovodne ribe, kao što su sardine, bakalar, haringa i losos. Neki očni lekari takođe preporučuju ulje lanenog semena da se ublaže suve oči.

Ispijanje više vode može da pomogne, takođe. Blaga dehidracija često čini probleme suvih očiju gorim. Ovo posebno važi tokom toplog, suvog i vetrovitog vremena. Jednostavno unošenje više vode ponekad smanjuje simptome sindroma suvog oka.

Stručnjaci se slažu da oko 20 odsto potrebne vode u vašem telu potiče iz hrane koju jedete, a ostatak potiče od tečnosti koju pijete. Najbolji izbor za pića su voda, sok od 100 odsto voća i povrća i mleko.

Ako su lekovi uzrok suvih očiju, obustavljanje uzimanja tih lekova generalno rešava problem. Ali u ovom slučaju, korist od leka mora biti odmerena u odnosu na sporedni efekat suvih očiju. Ponekad se prelaskom na drugu vrstu lekova ublažavaju simptomi suvih očiju istovremeno zadržavajući potrebnu terapiju. U svakom slučaju, nikada ne menjajte ili predajte uzimanje lekova bez prethodne konsultacije sa svojim lekarom!

Lečenje određene bolesti očnih kapaka, kao što je blefaritis, pomaže takođe. Ovo može zahtevati antibiotske ili steroidne kapi plus često ribanje kapaka antibakterijskim šamponom.

Ako je nelagodnost kontakt sočiva uzrok vaših suvih očiju, vaš očni lekar će možda želeti da vas prebaci na druga sočiva ili da nosite sočiva manje sati svakog dana. U nekim slučajevima, preporučuje se da se nošenje sočiva potpuno obustavi dok se problem suvog oka ne reši.

Suve oči i LASIK mogu biti loša kombinacija. Ako razmatrate LASIK, budite svesni da vas suve oči diskvalifikuju za operaciju, bar dok problem ne bude rešen.

Suve oči povećavaju vam rizik za loše lečenje nakon LASIK operacije, tako da će većina hirurga želeti da se prvo leče suve oči, kako bi se obezbedio dobar ishod LASIK operacije. Ovo takođe važi i za ostale vrste hirurške korekcije vida.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
  1. Tagovi
  2. Popularno
  3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20652

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20511

Dupli vid (Diplopija)

Hits:20074

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17981

Pinguecula i pterygium

Hits:17140

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15907

Prijava ili Registracija