Kongenitalna (urođena) katarakta Kongenitalna (urođena) katarakta

Kongenitalna (urođena) katarakta

Neke kongenitalne katarakte zahtevaju operaciju, neke ne. Saznajte šta možete da uradite ako je vaše dete rođeno sa kataraktom.

Kongenitalna (urođena) katarakta

Ukoliko vaša novorođena beba ima urođenu kataraktu, to znači da je prirodno sočivo oka zamagljeno.

Kongenitalna (urođena) kataraktaPri oko 0.4 odsto porođaja javlja se kongenitalna katarakta ili će se uskoro razviti. Ne zahtevaju sve kongenitalne katarakte hirurško uklanjanje, ali mnoge da. Katarakta koja zamagljuje samo periferni deo sočiva, ne mora se uklanjati jer centralni vid ostaje neometan. Veoma mala katarakta, takođe, se može smatrati previše beznačajnom da bi zahtevala operaciju.

Kada bi moje dete trebalo imati operaciju katarakte?

Mišljenja su različita o tome kada treba da se vrši operacija katarakte , zbog zabrinutosti oko komplikacija kao što su razvoj visokog očnog pritiska koji bi mogao da dovede do sekundarnog glaukoma. Visoki očni pritisak može nastati ako se operacijom katarakte ošteti struktura odliva tečnosti unutar oka. Takođe, upotreba anestezije za operaciju kod veoma mele dece mogu biti razlog za zabrinutost.

Sa druge strane operacija katarakte mora da se izvrši što je pre moguće kako bi se osiguralo da vid bude dovoljno jasan kako bi se omogućio normalan razvoj sistema vida kod bebe. Neki stručnjaci kažu da je optimalno vreme za intervenciju kod odojčeta između šest nedelja i tri meseca.

Ako vaša beba ima urođenu kataraktu potrebno je prodiskutovati o tajmingu operacije sa vašim očnim hirurgom. Kada se katarakta ukloni, apsolutno je od vitalnog značaja da će oči vašeg deteta biti korigovane sa hirurški implantiranim sočivom (intraokularna sočiva),kontaktnim sočivima ili naočarima. Bez korekcije vida nakon operacije katarakte, oči će imati slabiji vid, i normalan razvoj vida deteta će biti otežan.

Mišljenja se razlikuju oko toga da li treba da se veštačko sočivo hirurški ubaci u oko bebe posle operacije katarakte zbog bojazni da normalan rast i razvoj oka može biti otežan. Intraokularno sočivo takođe mora da se menja kako se oči deteta menjaju i rastu, ne samo zbog razlike u veličini očiju već zato što se refraktivne greške ili vid često menjaju.

U nekim slučajevima kontaktna sočiva montirana na površini oka (rožnjača) mogu da se koriste da pomognu obnovu vida nakon što je prirodno sočivo uklonjeno operacijom. Takođe, mogu biti propisane naočare za vid umesto veštačkog sočiva ili kontaktnog sočiva. Ukoliko očni hirurg preporučuje kontaktna sočiva posle operacije urođene katarakte obično će biti propisana kontaktna sočiva sa produženim nošenjem da bi se pojednostavila nega kontaktnih sočiva i rukovanje. Dobićete obuku od vašeg očnog lekara kako da vašem detetu stavite i skinete kontaktno sočivo. Često to može da se uradi dok vaša beba spava.

Šta uzrokuje kongenitalnu kataraktu?

Katarakta, zamagljivanje prirodnog sočiva oka povezano je sa procesom starenja. Ali kongenitalna katarakta kod beba se javlja iz mnogo razloga koji mogu da uključuju nasledne sklonosti, infekciju, metaboličke probleme, dijabetes, traume, zapaljenja ili dejstvo lekova. Na primer, tetraciklini koji se koriste za lečenje infekcija kod trudnica su pokazali da izazivaju kataraktu kod beba.

Urođena katarakta, takođe može nastati, kada se kod majke razvije infekcija kao što su male boginje i rubeole (najčešći uzrok), ovčje boginje, cytomegalovirus, herpes simpleks, herpes zoster, polimejelitis, grip, Epstein-Barr virus , sifilis i toksoplazmoza. Starije bebe i deca mogu biti sa dijagnozom katarakte, poznatom kao pedijatrijska katarakta, iz sličnih razloga.

Trauma povezana sa događajima kao što je udarac u oko je uzrok katarakte u 40 odsto slučajeva kod starije dece. U 33 odsto slučajeva pedijatrijske katarakte , deca su rođena se kongenitalnom kataraktom koja u početku nije konstatovana.

Urođena katarakta i drugi problemi sa vidom

Bez rane intervencije, urođena katarakta može izazvati “lenjo oko”ili ampbliopiju, a ovo stanje zatim može dovesti do drugih problema kao što su nistagmus, strabizam. Takvi problemi mogu ozbiljno uticati na sposobnost za učenje, gubljenje samopouzdanja koji mogu uticati na ceo život deteta. Zato proverite oči vašeg deteta što je pre moguće nakon rođenja.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
  1. Tagovi
  2. Popularno
  3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20530

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20385

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19962

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17906

Pinguecula i pterygium

Hits:17072

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15835

Prijava ili Registracija