Vodič za decu koja imaju problema sa vidom Vodič za decu koja imaju problema sa vidom

Vodič za decu koja imaju problema sa vidom

Rano otkrivanje problema sa vidom kod dece je neophodno kako biste se uverili da vaše dete ima vizuelne veštine koje su potrebne za dobar rad u školi, za sportske i druge aktivnosti.

Osnovni vodič za roditelje

Vid je nesumnjivo najvažniji od pet čula. On igra ključnu ulogu tokom detinjstva i kasnije.U stvari, stručnjaci kažu da 80 odsto od onoga što deca uče u školi je predstavljeno vizuelno. Od detinjstva postoje važne prekretnice u razvoju vida vašeg deteta. Na primer, tokom prvih nekoliko meseci života, beba može da se fokusira samo na predmete izbliza. Ti objekti će se videti samo u velikim kontrastima boja, kao što su crna, bela i crvena. Ali, za šest meseci starosti oštrina vida vašeg deteta trebalo bi da bude mnogo oštrija sa mnogo preciznijom vidljivosti boja, boljim pokretima očiju i boljom koordinacijom ruke-oči.

Da biste proverili da li oči vašeg deteta funkcionišu ispravno i rade zajedno kao tim, tokom ranih godina, potrebno je zakazati prvi pregled kod oftalmologa sa 6 meseci starosti.

Sa prelaskom u predškolski i školski uzrast roditelji se susreću sa novim problemima:

 • Kada moje dete treba da ima prvi očni pregled?
 • Koje testove treba da obuhvata kompletan očni pregled za dete?
 • Šta ako je mom detetu potrebna korekcija vida?
 • Da li će se njegov vid pogoršati tokom vremena ili poboljšati?
 • Koji tip naočara moje dete treba da nosi?
 • Šta ako ne sme da nosi naočare? Može li da nosi kontaktna sočiva?
 • Da li je moguće da moje dete ima problem sa učenjem ukoliko ima problem sa vidom?
 • Da li treba da brinem o tome kako upotreba računara utiče na njegove oči?

Roditelji dece školskog uzrasta treba da budu informisani o vrstama dioptrijskih sočiva (stakala).

Takođe je važno obezbediti sunčane naočare radi zaštite od štetnog UV zračenja.

Kućni ljubimci i oči vašeg deteta

Da li vaše dete ima kućnog ljubimca? Ako je tako, potrebno je preduzeti posebne mere predostrožnosti da biste izbegli povrede oka ili druge problem sa očima.

Psi i mačke mogu da izazovu alergije oka, ako je vaše dete alergično na njihovu dlaku. Međutim, određene rase su antialergijske. Egzotični kućni ljubimci kao što su reptili i paukovi mogu da predstavljaju posebne rizike za nastanak očnih problema. Mnogi od ovih stvorenja imaju salmonelu na svojoj koži, a kontakt sa očima ili kožom može da izazove ozbiljne probleme. Tarantule, na primer su pokrivene sa sitnim dlakama koje mogu da prodru u ljudsku kožu i oči, poput sićušnih koplja, izazivajući zapaljenje.Ponekad su ove dlake toliko male da ne mogu da se uklone iz oka, čak i kada se posmatra pod mikroskopom.

Kućni ljubimci ne dolaze opremljeni sigurnosnim upozorenjima. Dakle, na vama je da istražite moguće zdravstvene probleme povezane sa životinjama pre nego što dozvolite da vaša deca imaju kućnog ljubimca. I uvek je potrebno oprati ruke sapunom posle kontakta sa životinjskom dlakom.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
 1. Tagovi
 2. Popularno
 3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20530

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20386

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19962

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17906

Pinguecula i pterygium

Hits:17073

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15835

Prijava ili Registracija