Dupli vid (Diplopija) Dupli vid (Diplopija)

Dupli vid (Diplopija)

Ako počinju da vam se javljaju duple slike, trebalo bi to da shvatite ozbiljno. Dok dupli vid može biti i privremen, ipak bi trebalo da posetite lekara da saznate šta se dešava.

Uzroci duplog vida

Privremen dupli vid može da se desi iz više razloga, uključujući previše alkohola ili premora. Ova vrsta kratkotrajnog duplog vida obično nije razlog za brigu.

Ako vam dupli vid traje duže ili se stalno vraća, razlozi za to mogu da budu:

  • Srčani udar, povreda glave, tumor mozga, oticanje mozga ili moždana aneurizma. Povreda glave, tumor, srčani udar ili slična stanja mogu da izazovu dupli vid koji se pojavljuje iznenada. Posle pregleda vaš oftalmolog može da vas uputi kod specijaliste kao što su neurolog ili neurohirurg za dalja testiranja i tretman.
  • Nepravilnosti rožnjače. Mnoge nepravilnosti rožnjače mogu se ispraviti nošenjem kontaktnih sočiva ili korišćenjem tretmana kao što su kapi za oči. Nekim ljudima je potrebna i operacija, ali vaš oftalmolog će vam pomoći da otkrijete šta je najbolji tretman za vas.
  • Suve oči. Određeni oblici kao što su Sjogren sindrom mogu da izazovu senkovite slike zbog nedovoljno ili nisko kvalitetnih kapi za oči. Mnogim ljudima koji pate od suvih očiju mogu pomoći kapi, vitamini za oči ili kombinacija ovih tretmana.
  • Refraktivna hirurgija. Ako ste imali lasersku ili bilo koju vrstu operacije koja pomaže da vidite bolje bez naočara i sočiva, možete iskusiti neke duple ili osenčene slike zbog promena u vašoj rožnjači. Nepravilna površina rožnjače izazvana operacijom ili suvoćom može da učini da se svetlosni zraci rasipaju umesto da se fokusiraju pravilno.
    Ovaj problem se obično ukloni posle nekoliko nedelja ili meseci. Moguće je da će vam trebati kapi za oči neko vreme. U nekim slučajevima može biti potrebna još jedna operacija.
  • Katarakta. Katarakta može da izazove osenčene slike, obično samo u jednom oku. Operacijom se obično eliminišu ovi problemi.

Više o osenčenom vidu

Pre nego što počnete da vidite duplo, možete iskusiti senkoviti vid okolo ili pored onoga u šta gledate, pogotovo ako je to izvor svetlosti.

Senkovite slike poput one koju izaziva katarakta obično se javlja na jednom oku. Može se pojaviti nakon operacije rožnjače ili neke druge hirurške intervencije na oku.

Više o duplom vidu i strukturi oka

Mogućnost da vidimo jedan objekat sa dva oka uključuje kompleksan sistem mišića, nerava i ostalih delova oka.

Kada dva oka ispravno i precizno fokusiraju u isto vreme mi vidimo jednu sliku objekata. Kada oči fokusiraju zasebno jedno od drugog može da se pojavi dupli vid.

Neki ljudi su rođeni sa očima koje ne funkcionišu zajedno, stanje zvano strabizam. Oko može da bude ukršteno okrenuto ka unutra ili spolja. Jedno oko može da ide čak gore dok jedno ide dole.

Ako imate strabizam možete videti duplo ako vaš mozak to dozvoli, jer svako oko vidi različitu stvar u isto vreme. Ali mozak se obično adaptira isključivanjem ili ignorisanjem informacije iz drugog oka. Ovo se zove suzbijanje. Operacija ili terapija vida može pomoći mnogim ljudima sa strabizmom.

Tretman duplog vida

Generalno, tretmani za dupli vid mogu da uključuju operaciju, terapiju vida, prizma u naočarima ili lekove. Važno je imati temeljan očni pregled da bi se utvrdio uzrok duplog vida što je pre moguće. U tom slučaju vaš doktor će vas lečiti ili vas poslati kod specijaliste ( kao što je neurolog ili neurohirurg).

Ako imate iznenadni dupli vid koji ignorišete i onda nestane na duži period, to može da znači da je vaš mozak isključio jednu sliku. Dok je ovo udobnije i podnošljivije za vas, to nije dobar znak. Suzbijanje može da bude maska za ozbiljne probleme koji treba da se reše.

U stvari takvo stanje može biti pitanje života ili smrti, moždani tumor ili aneurizma. Tako da odmah posetite lekara ukoliko vam se razvije dupli vid.

Doktor vam može prepisati prizmu, zatvaranje jednog oka na određeno vreme ili korišćenje specijalnih kontaktnih sočiva.

U većini slučajeva vaš mozak će na kraju suzbiti jednu sliku da možete nastaviti sa normalnim životom. Kao i u većini životnih promena, strpljenje je vrlina u rešavanju ovog problema.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
  1. Tagovi
  2. Popularno
  3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20531

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20386

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19963

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17906

Pinguecula i pterygium

Hits:17073

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15835

Prijava ili Registracija