Kako da pročitate vaš recept za naočare Kako da pročitate vaš recept za naočare

Kako da pročitate vaš recept za naočare

Dobili ste recept za naočare i oftalmolog vam je verovatno rekao da ste kratkovidi ili dalekovidi ili da imate astigmatizam. Šta ti brojevi na vašem receptu znače? Šta znače skraćeni termini OD, OS, SPH i CYL? Ovim tekstom ćemo Vam pomoći da razumete vaš recept i budete dobro obavešteni kada razgovarate sa optičarem o kupovini naočara.

Šta znači OD i OS?

Prvi korak u razumevanju vašeg recepta za naočare je znati šta znači OD i OS. To su skraćenice od oculus dexter i oculus sinister, latinski izrazi za desno i levo oko. Dakle, OD znači: desno oko, a OS znači: levo oko.

Vaš recept takođe može imati oznaku OU. To je skraćenica za latinski izraz oculus uterque što znači „oba oka“. Oftalmolozi na receptu uvek prvo pišu dioptriju za desno oko pa onda za levo.

Druge oznake na vašem receptu

Vaš recept za naočare sadrži i druge termine i skraćenice. Ovo uključuje:

Sfera (SPH). Ovo ukazuje na količinu snage sočiva mereno u dioptriji, propisanu da ispravi dalekovidost i kratkovidost. Ako ispred broja vaše dioptrije stoji znak minus (-) vi ste kratkovidi, a ako ispred broja stoji znak plus (+) ili ne predhodi znak plus ili znak minus vi ste dalekovidi.

Termin „sfera“znači da je korekcija kratkovidosti ili dalekovidosti „okrugla“ ili jednaka u svim meridijanima oka.

Cilindar (CYL). Ovo ukazuje na količinu snage sočiva mereno u dioptriji za astigmatizam. Ako ništa nije zapisano u ovoj rubrici, znači da nemate astigmatizam ili da je toliko mali da nije neophodno da se ispravlja sa dioptrijskim sočivima.

Termin cilindar znači da snaga sočiva koja je dodata da koriguje astigmatizam nije sferična već je u obliku meridijana.

Da bi se razumelo šta je meridijan zamislite prednji deo oka kao lice časovnika. Linija koja povezuje 12 i 6 je jedan meridijan, linija koja povezuje 3 i 9 je drugi. Najravniji meridijani oka sa astigmatizmom su nazvani glavni meridijani.

90 stepeni meridijan je vertikalan meridijan i 180 stepeni meridijan je horizontalan meridijan.

Astigmatizam je obično uzrokovan nepravilnim oblikom rožnjače.Umesto rožnjače koja ima simetrično okrugli oblik (kao bejzbol), ona je više u obliku kao fudbal, sa jednim meridijanom koji je znatno zakrivljeniji. “Cilindar” jačina sočiva se dodaje kako bi se ispravila razlika između ova dva glavna meridijana oka.

Osa (axis). Ovaj broj je osa astigmatizma i iskazuje se u stepenima. Osa je definisana sa brojevima od 1 do 180. Broj 90 odgovara vertikalnom meridijanu oka, broj 180 odgovara horizontalnom meridijanu. Brojevi od 1 do 180 pokazuju mesto cilindrične snage u sočivu za ispravljanje astigmatizma. Cilindrična snaga je asimetrična i propisani iznos se pojavljuje samo u jednom meridijanu. Osa je osnovni meridijan sočiva koji sadrži samo snagu sfere i nalazi se 90 stepeni od meridijana koji sadrži snagu cilindra.

Ako recept za naočare uključuje cilindar , mora uključivati i vrednost ose i ispred broja stoji oznaka „ x „ili „ ax“.

Add. Ovaj broj iskazuje dioptriju koja se dodaje na recept za daljinu za donju polovinu multifokalnih (progresivnih) sočiva radi korigovanja presbiopije. Broj koji se pojavljuje u ovom delu recepta uvek ima predznak plus (+), čak iako to nije napisano, obično je isti za oba oka i kreće se u rasponu od +0.75 do +3.00. Ovaj „ add“ broj je zapravo dioptrija koja reguliše vid na blizinu za starije osobe sa presbiopijom.

   

SPH

CYL

AXIS

DIOPTRIJA

OD

-3.00

 

 

OS

-4.00

-0.50

180

ADD

OD

+2.00

   

OS

+2.00

   

Primer recepta

OD      

-2.00 SPH      

+2.00 add      

 

OS      

-1.00 -0.50 ax 180      

+2.00 add  

 

U ovom slučaju oftalmolog je propisao -2.00 dioptriju sfere(sph) za korekciju miopije na desnom oku (OD). Nema korekcije astigmatizma na ovom oku tako da nema dioptrije cilindra (cyl) niti je navedena osa (ax).

Za levo oko je propisana -1.00 dioptrija sfere(sph) za korekciju miopije i -0.50 dioptrije cilindra za korekciju astigmatizma. Snaga cilindra ima osu na 180 meridijana , dakle horizontalni (180 stepeni) meridijan oka nema dodatu jačinu za astigmatizam, a vertikalni (90 stepeni) dobija dodatu vrednost dioptrije 0.50.

Za oba oka je propisana add jačina dioptrije od +2.00 za korekciju presbiopije.

Recept za naočare nije isti kao za kontaktna sočiva

Recept za naočare i za kontaktna sočiva nije isti. Recept za naočare se odnosi samo za kupovinu naočara jer ne sadrži određene informacije koje su od ključnog značaja za kontaktna sočiva. Jedan od razloga zbog kojeg recept za naočare i za kontaktna sočiva nije isti jeste taj što se naočare za vid nose na određenoj udaljenosti od površine oka (obično oko 12 milimetara) dok se kontaktna sočiva stavljaju direktno na rožnjaču.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/
Više u ovoj kategoriji: Aberacije višeg reda (HOAs) »

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
  1. Tagovi
  2. Popularno
  3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20532

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20386

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19963

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17906

Pinguecula i pterygium

Hits:17073

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15835

Prijava ili Registracija