Miopija – Kratkovidost Miopija – Kratkovidost

Miopija – Kratkovidost

Kratkovidost ili miopija, je najčešća dioptrija oka, ona je postala dominantna u poslednjih nekoliko godina.

Kratkovidost

Oftalmolozi ističu da je došlo do naglog povećanja kratkovidosti i smatraju da to može imati veze sa zamorom očiju zbog česte upotrebe računara i drugih aktivnosti na blizinu. Takođe, kratkovidost je povezana i sa genetskom predispozicijom.

Znakovi i simptomi kratkovidosti

Ako ste kratkovidi, obično ćete imati problema sa čitanjem znakova na putu i da vidite jasno udaljene objekte, ali ćete moći da vidite dobro na blizu kao što su čitanje i korišćenje računara.

Drugi znaci i simptomi su razrokost, naprezanje očiju, glavobolje, osećaj iscrpljenosti dok vozite ili se bavite sportom.

Ako imate ove simptome dok nosite naočare ili kontaktna sočiva, zakažite detaljan pregled oka kod svog oftalmologa kako bi se ustanovilo da li vam je potrebna veća dioptrija.

Šta izaziva kratkovidost?

Ovaj problem se javlja kada svetlosni zraci ulaze u fokus oka ispred mrežnjače, a ne direktno na njenu površinu.

Kratkovidost takođe može biti uzrokovana ako su rožnjača i / ili sočiva suviše zakrivljena u odnosu na očnu jabučicu. U nekim slučajevima, kratkovidost je zbog kombinacije ovih faktora.

Kratkovidost obično počinje u detinjstvu, još veća verovatnoća je ako su i vaši roditelji kratkovidi. U većini slučajeva, kratkovidost se stabilizuje u ranom odraslom dobu- pubertetu, ali ponekad nastavi da napreduje sa godinama.

Lečenje Kratkovidosti

Kratkovidost se može korigovati nošenjem naočara, sočiva ili refraktivnom hirurgijom. U zavisnosti od stepena miopije, možda ćete morati da nosite naočare ili kontaktna sočiva sve vreme ili samo kada treba da vidite vrlo jasno na daljinu, kao i tokom vožnje, gledanjem na tablu ili filma.

Ako ste kratkovidi, prvom broju ("sfera") na receptu za naočare ili kontaktna sočiva prethodiće znak minus (-). Što je veći broj, veća je kratkovidost.

Refraktivna hirurgija može da smanji ili čak eliminiše potrebu za upotrebom naočara ili kontaktnim sočivima.

Degenerativna Miopija

U većini slučajeva, kratkovidost je jednostavno manja neprijatnost i predstavlja malu ili nikakvu opasnost po zdravlje vašeg oka. Ali ponekad kratkovidost može biti toliko ozbiljna i progresivna da se smatra kao degenerativna bolest.

Degenerativna miopija (naziva se malignom ili patološkom kratkovidosti) je relativno retka pojava da se veruje da je nasledna i obično počinje u ranom detinjstvu.Degenerativna kratkovidost je vodeći uzrok slepila.

Kod maligne kratkovidosti, izduženje očne jabučice može doći brzo, što dovodi do brzog napredovanja kratkovidosti i gubitak vida. Ljudi u takvom stanju imaju značajno povećan rizik od retinalnog i drugih degenerativnih promena na zadnjem delu oka, uključujući i krvarenje u oku uz nenormalan rast krvnih sudova (neovaskularizacije).

Degenerativna kratkovidost takođe može da poveća rizik od katarakte.

Hirurško lečenje degenerativnih komplikacija kratkovidosti obuhvata kombinaciju lekova i laserski postupak po imenu Fotodinamička terapija koja se takođe koristi za lečenje makularne degeneracije.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
  1. Tagovi
  2. Popularno
  3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20530

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20385

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19962

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17906

Pinguecula i pterygium

Hits:17073

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15835

Prijava ili Registracija