Blefaritis Blefaritis

Blefaritis

Upala očnih kapaka može izazvati hroničnu iritaciju očiju, suzenje, osećaj stranog tela i prašine.

Blefaritis

Blefaritis je uobičajena upala kapaka koja je ponekad povezana sa bakterijskom infekcijom oka, simptomi su suve oči ili određene vrste kožnih oboljenja, kao što su akne rosacea. Blefaritis ima dva osnovna oblika:

         Prednji blefaritis, koji utiče na spoljni prednji deo kapka gde su smeštene trepavice.

         Stražnji blefaritis, povezan sa disfunkcijom meibomian žlezda unutar kapaka koje luče ulja i pomažu da se podmaže oko.

Uobičajeno je imati mešavinu oba oblika blefaritisa u isto vreme, ali u različitim stepenima težine.

Iako očni lekari često dijagnostikuju blefaritis, može biti teško pronaći trajno olakšanje simptoma koji mogu da uključuju pečenje, ljuštenje, kraste, suzenje, iritaciju, svrab, crvenilo na rubovima kapaka i osećaj stranog tela.

Blefaritis može izazvati upalu kapaka, pečenje i suvoću očiju.

Tretman blefaritisa

Ako imate dijagnozu hroničnog blefaritisa, vaš očni lekar će verovatno preporučiti trajni režim higijene kapaka što može da uključuje komercijalne losione koji se izdaju bez recepta, ili druga preporučena sredstva za čišćenje. Očna higijena je kamen temeljac lečenja za većinu slučajeva blefaritisa.

Pored programa očne higijene, ozbiljnost blefaritisa i srodnih simptoma može zahtevati dodatni tretman lekovima za spoljnu i oralnu upotrebu.

U nekim slučajevima stražnjeg blefaritisa, očni lekari preporučuju suplementaciju ishrane sa omega-3 masnm kiselinama, kao što su ulja lanenog semena, koja pomažu zdravo funkcionisanje meibomian žlezda koje omogućuju neophodno podmazivanje oka i udobnost očnih kapaka.

Prednji blefaritis

Simptomi bakterijski izazvanog stafilokoknog blefaritisa često su teži i mogu čak da dovedu do gubitka trepavica.

Pored čišćenja i higijene kapaka, može se prepisati antibiotska mast za kapke. Crvenilo očiju zbog bakterija - čest tip infekcije oka – može se istovremeno pojaviti sa blefaritisom.

Virusi i druge vrste bakterija pored stafilokoka, takođe mogu izazvati prednji blefaritis.

Bez lečenja, blefaritis uzrokovan bakterijom može izazvati dugoročne posledice kao što su ektropija, zadebljanje rubova kapaka, prošireni i vidljivi kapilari, trihijaza i entropija. U slučajevima trihijaze i entropije, rožnjača može doživeti značajnu eroziju od trenja oka trepavicama.

Seboroični blefaritis je uzrokovan seboroičnim dermatitisom, oboljenjem kože koje dovodi do ljuštenja i ljuspanja - uključujući i kapke. Redovno čišćenje preparatima za kapke i blagim nedetergentskim šamponima može da pruži značajnu pomoć i poboljšati izgled kapaka.

Američka akademija za dermatologiju napominje da su uzroci ovih kožnih oboljenja nedovoljno jasni. Ali, seboroični dermatitis se ponekad pojavljuje kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom. Gljivice ili određene vrste plesni koji se hrane uljem (lipidima) u koži takođe mogu da dovedu do seboroični dermatitisa, pratećenog blefaritisom.

U vidu demodex blefaritisa, mikroskopske grinje (Demodex folliculorum) i njihove otpadne materije mogu izazvati začepljenje folikula na korenu trepavica, a u nekim slučajevima može biti povezan sa razvojem kožnih oboljenja, kao što su rozacea i blefaritis. Komercijalna sredstva za čišćenje kapaka u kombinaciji sa uljem čajnog drveta mogu biti efikasna u lečenju ove vrste blefaritisa.

Drugi prijavljeni tretmani Demodex blefaritisa uključuju sumporna ulja i steroidi. Tretman anti-parazitskim gelom (metronidazol) takođe je pokazao efikasnost.

Druga verzija ovih grinja (Demodex brevis) može se naći generalno u uljnim žlezdama kože i kapaka, što takođe može da doprinese simptomima blefaritisa.

Dok je prisustvo ovih sićušnih grinja uobičajeno kod svakog, istraživači spekulišu da neki ljudi razvijaju Demodex blefaritis zbog neuobičajenih alergijskih reakcija ili reakcija imunog sistema što dovodi do upale.

Higijena očnih kapaka olakšava simptome blefaritisa

Trljajte nežno oko ivica vaših gornjih i donjih kapakaKoristite štapiće za uši da nanesete rastvor za čišćenje preporučen od vašeg očnog lekara. Trljajte nežno oko ivica vaših gornjih i donjih kapaka, ali pazite da rastvor za čišćenje ne dospe u oko.

Blefaritis može biti težak za tretiranje, jer je često hroničan, što znači da se nikada ne odstrani u potpunosti. Vaš očni lekar može preporučiti jedan ili više ovih koraka koji uključuju dobru higijenu i masažu očnih kapaka:

         Nanesite toplu oblogu, kao što je peškir, na spoljne kapke.

         Očistite kapke komercijalnim sredstvom za čišćenje kapaka ili drugim preporučenim proizvodom.

         Nežno masirajte spoljne kapke.

Trljajte nežno oko ivica vaših gornjih i donjih kapakaTopla obloga opušta krastu na vašim kapcima i trepavicama pre nego što ih očistite. Toplina takođe može dovesti do opuštanja blokiranih ostataka u meibomian žlezdama koje luče ulje u vašim kapcima. Da biste koristili toplu oblogu:

         Operite ruke, a zatim navlažite čist peškir toplom vodom.

         Stavite peškir na svoje zatvorene oči na nekoliko minuta.

         Otvorite oči, a zatim koristite prste da nežno trljajte spoljašnje kapke u kružnim pokretima. Ne pritiskajte previše očne jabučice.

         Sledite preporuke vašeg lekara o tome koliko često se koriste obloge i koliko dugo treba da se drže.

Kada počnete tretman, vaš očni lekar može da sugeriše da to radite svakodnevno nekoliko puta, za oko pet minuta duže svaki naredni put. Kasnije, možete naneti oblogu jednom dnevno na nekoliko minuta.

Čišćenje kapaka je bitno za lečenje blefaritisa. Vaš lekar će preporučiti koje sredstvo za čišćenje da koristite, na primer samo toplu vodu, šampon za bebe razređen sa toplom vodom ili poseban proizvod napravljen specijalno za čišćenje kapaka. Za čišćenje kapaka:

         Operite ruke, a zatim umočite čist peškir, komadić vate ili parče gaze u svoje sredstvo za čišćenje.

         Iscedite višak vlage.

         Nežno obrišite vaše trepavice i rubove kapaka.

         Isperite hladnom vodom.

         Ponovite postupak za vaše drugo oko, ali koriste drugi peškir, vatu ili gazu.

Stražnji blefaritis

Ovaj blefaritis uključuje disfunkciju meibomian žlezda koje luče ulje unutar očnih kapaka. Otvori ovih žlezda su na unutrašnjim ivicama očnih kapaka, a ulja koja luče meibomian žlezde sprečavaju isparavanje suza.

Takođe poznat kao meibomian blefaritis, meibomitis ili disfunkcija meibomian žlezda (MGD - meibomian gland dysfunction), ovaj blefaritis smanjuje količinu izlučenja meibomian žlezda ili proizvodi abnormalne količine masnog sekreta. Simptomi stražnjeg blefaritisa uključuju upalu i zadebljanje rubova kapaka, kraste i druge simptome koji su često teško tretiraju. Sa ovim tipom blefaritisa, suze mogu izgledati penasto.

Meibomian blefaritis se ponekad opisuje kao sindrom suvog oka izazvan disfunkcijom meibomian žlezda.

Rosacea blefaritis je često sastavni deo okularne rozacee, što može da izazove zapaljenje kapka povezano sa disfunkcijom žlezda koje proizvode ulje u koži. Akne rosacea je uobičajeno zapaljenje kože koje karakterišu otečene bubuljice i crvenilo lica - naročito oko nosa, obraza, čela i brade. Kao i sa određenim oblicima blefaritisa, uzroci rosacea nisu potpuno jasni.

Međutim, rozacea je izgleda povezana sa nekim genetskim tendencijama i faktorima sredine, kao što je prekomerno izlaganje suncu.

Začepljene meibomian žlezde od stražnjeg blefaritisa takođe mogu uzrokovati pojavu čmička ili čvorića halaciona. Čmičak, koji je često neprijatan, raste iz zaražene žlezde u kapku. Halacion nije zarazan, obično je bezbolna izraslina izazvana upalom blokirane meibomian žlezde.

Postoji li lek za blefaritis?

Potpuni lek za blefaritis možda ne postoji. Ali, kao što je objašnjeno gore, dobra higijena kapaka i prepisani lekovi su često efikasni u tretiranju blefaritisa, dok tople obloge i masaže kapaka mogu da pomognu da se odčepe blokirane meibomian žlezde.

Ako nosite meka sočiva, vaš oftamolog vam može prepisati RGP sočiva, ili vam preporučiti da ih češće menjate da biste smanjili stvaranje sekreta koji može biti povezan sa blefaritisom. U zavisnosti od vaših simptoma, možda ćete morati da se odreknete sočiva na neko vreme.

Korisno je smanjiti upotrebu šminke, koja može da zasmeta pravilnom održavanju higijene oka, a ako koristite šampon protiv peruti za kosu i obrve, pažljivo zaštitite oko od neželjenog susreta sa prejakim kiselinama u ovim šamponima.

Kao što smo već pominjali, neki oftamolozi preporučuju dodatke ishrani koji sadrže omega3 masne kiseline, čime se pojačava aktivnost žlezda koje čuvaju vaše oko.

Kako se blefaritis i sindrom suvog oka najčešće javljaju zajedno, vaš lekar vam može preporučiti neki od pomoćnih medicinskih sredstava za olakšavanje simptoma.

Kod težih slučajeva sindroma suvog oka, gde blefaritis nije znatno prisutan, olakšanje se može postići i punkcijom suznih kanala čime se pojačava vlaženje površine oka, i smanjuju simptomi.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/
Više u ovoj kategoriji: « Subkonjunktivalno krvarenje

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
  1. Tagovi
  2. Popularno
  3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20531

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20386

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19963

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17906

Pinguecula i pterygium

Hits:17073

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15835

Prijava ili Registracija