Hordeolum Hordeolum

Čmičak

Šta uzrokuje čmičke na kapku - i kako ih sprečiti i lečiti.

7 Stvari koje treba da znate o čmičku

ČmičakČmičak (medicinski termin: hordeolum) nastaje kada se lojna žlezda na ivici kapka zarazi. Nalik bubulјici na kapku, čmičak može da raste na unutrašnjem ili spoljašnjem delu kapka.

Evo sedam stvari koje treba da znate o čmičku:

1. Prvi znaci su bol, crvenilo, otok i osteljivost.
Nakon pojave simptoma, mala bubulјica će se razviti u pogođenoj oblasti. Obično je ovo praćeno otečenim očima. Ponekad je samo neposredna površina otečena, u drugim prilikama, čitav kapak otekne.

2. Čmičak obično ne izaziva probleme sa vidom.
Čmičak ne bi trebalo da utiče na vašu sposobnost da dobro vidite na dalјinu ili blizinu.

3. Čmičak je uzrokovan bakterijama stafilokoka.
Ova bakterija se nalazi u nosu i lako se prenosi na oči kada trlјate nos a zatim svoje oko.

4. Čmičak je zarazan, ali...
Skoro svako ima bakterije koje izazivaju čmičak u svom telu. Svi mi, u svakom životnom dobu, imamo potencijal da razvijemo čmičak bez spolјne kontaminacije.
Ipak, ako imate čmičak, ne želite da bakterija iz njega dođe u kontakt sa tuđim očima. Dakle, potrudite se da vam oči i ruke budu čiste, i nemojte deliti s nekim jastučnice, posteljinu, krpe ili peškire.

5. Većina čmičaka prođe sama u roku od nekoliko dana.
Možete ubrzati taj proces nanošenjem toplih obloga 10 do 15 minuta, tri ili četiri puta dnevno, tokom nekoliko dana.
Ovo će ublažiti bol i dovesti do toga da čmičak sazri, poput bubulјice. U većini slučajeva, čmičak će pući, iscediti se i zarasti bez dalјe intervencije.

6. Nikada nemojte „cediti“ čmičak.
Ne bi trebalo da cedite čmičak kao bubulјicu. Pustite da sam pukne.
Čmičak koji se formira unutar kapka (naziva se interni hordeolum) možda neće pući i proći sam od sebe. Pošto ovaj tip čmičak može biti ozbilјniji, vaš lekar će možda morati da ga otvoriti i iscedi.
Ako često imate čmičak, vaš očni lekar će možda želeti da vam prepiše antibiotsku mast da se spreči njegovo ponavlјanje. Takođe vam može preporučiti korišćenje vlažnih jastučića za čišćenje očnih kapaka za svakodnevnu higijenu kapaka, da se smanji rizik od čmička i blefaritisa.

7. Drugi očni problemi mogu pratiti čmičak.
Uz čmičak, možda ćete primetiti često suzenje pogođenog oka, povećanu osetlјivost na svetlost i osećaj kao da je nešto u vašem oku (očni lekari to nazivaju „osećaj stranog tela“).

Halacion - Bubuljice koji nisu čmičak

Halacion predstavlja uvećanu, blokiranu lojnu žlezdu u kapku i često se meša sa čmičkom. Halacion liči na čmičak prvih nekoliko dana, a zatim se pretvara u tvrdu, bezbolnu okruglu izraslinu.

Većina halaciona razvija se dalјe od ivice očnih kapaka nego čmičak.

Iako isti tretman koji se koristi za čmičak ubrzava zarastanje halaciona, on se može zadržati do mesec dana ili do nekoliko meseci. Ako halacion ostane posle nekoliko meseci, vaš lekar može da ga isprazni ili da ubrizga steroid da olakša lečenje.

Ostale česte izrasline na oku

Milia. Takođe se zovu „mlečne tačke“ i predstavljaju male bele ciste, obično se pojavlјuju na spolјašnjem sloju kože (epidermu) kapka i oko očiju i nosa. Oni se javlјaju kada mrtve ćelije kože ne otpadnu normalno i zaroblјene su u podnožju znojne žlezde ili folikula dlake, formirajući „glavice“ koje izgledaju slično kao mitiser.

Milia su najčešće kod novorođenčadi, ali i odrasli mogu biti pogođeni. Kod beba imaju tendenciju da se pročiste sami za nedelјu dana ili dve, ali većina odraslih zahteva medicinski tretman.

Poželјni metod uklanjanja ovih dosadnih cista je prosta hirurška ekscizija (bez šavova) od strane vašeg lekara.

Ksantelazma. Podtip ksantoma, ovo stanje kože odlikuju žućkaste izrasline pod kožom, ili nastaju na očnom kapku.

Ksantelazma se uglavnom pojavlјuje kao lezija u obliku diska sa ravnom površinom i dobro definisanih granica, veličine od nekoliko milimetara do sedam centimetara u teškim slučajevima.

Njih izazva nagomilavanje pojedinih masti, holesterola, ispod površine kože i često se pripisuju povišenom nivou lipida u krvi, kao što je visok holesterol. Rast je nekancerozan, ali povišene masnoće u krvi mogu da povećaju rizik od kardiovaskularnih obolјenja i treba ih ispitati vaš lekar.

Ksantelazma je obično nesimptomatska, ali može se hirurški ukloniti od strane lekara u kozmetičke svrhe.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/
Više u ovoj kategoriji: Acanthamoeba keratitis »

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
  1. Tagovi
  2. Popularno
  3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20530

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20386

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19962

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17906

Pinguecula i pterygium

Hits:17073

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15835

Prijava ili Registracija