Problemi sa vidom kod dece školskog uzrasta Problemi sa vidom kod dece školskog uzrasta

Problemi sa vidom kod dece školskog uzrasta

Vid vašeg deteta je važan za njegov uspeh u školi. Kada njegov vid pati, šanse su da i školske obaveze pate sa tim.

Problemi sa vidom kod školske dece

Problemi sa vidom su česti među školskom decom, koji ako se ne leči može uticati na sposobnost učenja i prilagođavanja školi.

Školska deca takođe provode dosta vremena u rekreativnim aktivnostima koje zahtevaju dobar vid. Školski timski sportovi nisu tako zabavni ako ne vidite dobro.

Upozoravajući znaci za probleme sa vidom kod dece

Roditelji kao i deca trebalo bi da budu svesni ovih 10 znakova da dečiji vid treba korekciju:

 • Konstantno sedenje previše blizu TV-u ili držanje knjige suviše blizu
 • Gubi tekst dok čita ili koristi prst da vodi oči dok čita
 • Naginjanje glave da bi bolje video
 • Često trljanje očiju
 • Osetljivost na svetlo i/ili suzenje očiju
 • Zatvaranje jednog oka dok čita, gleda TV
 • Izbegavanje aktivnosti koji zahtevaju dobar vid, čitanje ili domaći, učestvovanje u sportu i drugim rekreativnim aktivnostima
 • Žali se na glavobolje ili umorne oči
 • Izbegava upotrebu kompjutera jer ga bole oči
 • Dobija niže ocene nego uobičajeno

Zakažite kod oftalmologa pregled ako vaše dete pokazuje neki od ovih znakova. Poseta lekaru može otkriti da je vaše dete kratkovido, dalekovido ili astigmatično. Ovo su česta stanja i lako se koriguju naočarima ili sočivima.

Teškoće pri učenju

Maglovit vid može da stvara problem kod učenja. Regularni očni pregled može detektovati i ispraviti ovaj i druge probleme sa vidom. Istraživači u Mayo klinici su došli do zaključka da su deca sa binakularnim problemom mnogo više dijagnostikovana kao deca sa poteškoćama u učenju i poremećaju pažnje nego deca sa normalnim vidom.

Ako vaše dete često okreće slova dok čita ili piše, ispoljava loš rukopis, ne voli ili ima poteškoće sa učenjem, pisanjem ili matematikom, konstantno meša levu i desnu stranu, ne može verbalno da se izrazi, neprikladno se ponaša onda potražite pomoć.

Multidisciplinarni pristup obično je najbolji način da se nađe uzrok problema u učenju. Konsultacija sa detetovim učiteljem bi trebao da bude prvi korak. Takođe se treba konsultovati sa lekarom koji je specijalizovan za očne preglede za decu, kao i pedijatrom za savet i mogući uput specijalisti.

Očni pregled: Koliko često?

Po Američkoj asocijaciji Optometrista deca treba da imaju očni pregled ne kasnije od šest meseci starosti, onda u trećoj godini i pre polaska u školu. Školska deca trebaju pregled svake druge godine, ako nemaju problem sa vidom. Ako vaše dete nosi naočare ili sočiva zakazujte pregled jednom godišnje.

Česti pregledi su važni jer u toku godine recept za naočare vašeg deteta može često da se menja. Vaš doktor takođe utvrđuje da li vaše dete ima vid potreban za uspeh u školi i sportu, periferni vid, lakoću fokusiranja sa daljine na blizinu i ruka-oko kordinaciju.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
 1. Tagovi
 2. Popularno
 3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20652

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20511

Dupli vid (Diplopija)

Hits:20074

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17981

Pinguecula i pterygium

Hits:17140

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15907

Prijava ili Registracija