Astigmatizam Astigmatizam

Astigmatizam

Astigmatizam može biti najneshvaćeniji problem vida. Astigmatizam izaziva zamućenje na svim udaljenostima i obično je izazvan zbog nepravilne rožnjače.

Astigmatizam

Kao i kratkovidost i dalekovidost, astigmatizam je dioptrija, što znači da nije zdravstveni problem oka, jednostavno je problem kako oko fokusira svetlost. U oku sa astigmatizmom svetlost ne dolazi jednim fokusom na mrežnjaču da bi se proizveo jasan vid, umesto toga javlja se više tačaka fokusa, bilo ispred ili iza mrežnjače (ili oboje).

Simptomi astigmatizma

Astigmatizam obično izaziva nejasan ili iskrivljen vid na svim udaljenostima. Simptomi nekorektovanog astigmatizma su naprezanje očiju i glavobolje naročito posle čitanja ili prilikom drugih produženih vizuelnih zadataka. Razrokost je veoma čest simptom neispravljenog astigmatizma.

Šta uzrokuje astigmatizam?

Astigmatizam je obično uzrokovan nepravilnim oblikom rožnjače. Umesto rožnjače koja ima simetrično okrugli oblik (kao bejzbol), ona je više u obliku kao fudbal, sa jednim meridijanom koji je znatno zakrivljeniji. Da bi se razumelo šta je meridijan zamislite prednji deo oka kao lice časovnika. Linija koja povezuje 12 i 6 je jedan meridijan, linija koja povezuje 3 i 9 je drugi. Najravniji meridijani oka sa astigmatizmom su nazvani glavni meridijani. U nekim slučajevima, astigmatizam je uzrokovan oblikom sočiva unutar oka. Ovaj tip astigmatizma se zove lentikularni astigmatizam, da bi se razlikovao od uobičajenijeg astigmatizma rožnjače.

Tipovi astigmatizma

Postoji nekoliko tipova astigmatizma:

  • Kratkovidi astigmatizam. Jedan ili oba glavna meridijana oka su kratkovidi. Ako su oba meridijana kratkovidi, oni su kratkovidi u različitim stepenima.
  • Dalekovidi astigmatizam. Jedan ili oba glavna meridijana su dalekovidi.Ako su oba dalekovidi, oni su dalekovidi u različitim stepenima.
  • Mešoviti astigmatizam.Jedan glavni meridijan je kratkovid, a drugi je dalekovid.

Astigmatizam je takođe klasifikovan kao pravilan i nepravilan. Kod pravilnog astigmatizma glavni meridijani su pod uglom od 90 stepeni, a kod nepravilnog astigmatizma glavni meridijani nisu pod pravim uglom. Nepravilan astigmatizam može biti rezultat povrede oka, ili od keratokonusa,koji uzrokuje postepeno istanjenje rožnjače.

Korekcija astigmatizma

Astigmatizam se obično može korigovati naočarima, kontaktnim sočivim ili refraktivnom hirurgijom. Pored sfernog sočiva, koje se koristi za korekciju kratkovidosti i dalekovidosti, zahteva dodatnu “cilindar” jačinu sočiva kako bi se ispravila razlika između ova dva glavna meridijana oka. Na primer, recept za naočare za korekciju astigmatizma može izgledati ovako: -2.00 -1.50 x 90.

Prvi broj je sfera za korekciju kratkovidosti glavnog meridijana oka, drugi broj je cilindar za korekciju kratkovidosti zakrivljenijeg glavnog meridijana oka.

Osa astigmatizmaTreći broj se naziva osa astigmatizma. Predstavlja lokaciju (u stepenima) horizontalnog glavnog meridijana, na 180 stepeni obrtne skale (u kojoj 90 stepeni označava vertikalu meridijana oka, i 180 stepeni određuje horizontalni meridijan).

Ukoliko nosite meka torična kontaktna sočiva za korekciju astigmatizma, kontaktno sočivo će takođe uključivati jačinu sfere, jačinu cilindra i oznaku ose.

Refraktivna hirurgija može ispraviti većinu tipova astigmatizma, ali o tome se savetujte sa vašim oftalmologom.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
  1. Tagovi
  2. Popularno
  3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20448

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20321

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19866

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17843

Pinguecula i pterygium

Hits:16989

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15755

Prijava ili Registracija